BP Headquarters Aberdeen

The project was won as part of a developer led competition with Akeler (now Goodman) and Bowmer & Kirkland contractors. The flagship headquarters building was a major part of BP’s new brand launch and implement their   “Blue Chalk’ workplace strategy – new ways of working around a democratic, collaborative work culture. The 22,000m2 building is configured as a ‘waterboatman’ plan form with office wings radiating from and defining a central circulation street in an arrangement that maximizes both workspace and letting flexibility. The central street contains shared social areas and generous stairs and lifts promoting chance interaction between staff.

The scheme features a number of environmentally conscious initiatives including recycled materials salvaged from the site, CHP, rainwater harvesting and a sustainable drainage system within a new bio-diverse landscape context. The project was awarded ‘Best Bespoke Development outside Central London’ plus the ‘Best of the Best’ at the Property Week Office Development Awards. The scheme also received a Design award from Aberdeen Civic Society and won the “Green Building of the Year” award at the Scottish Property Awards. More recently the building won a “Building of Distinction Award” from the Aberdeen Society of Architects.

Contract value £28m (cat A) Completed 2008.

We feel that the development has achieved all our requirements – both in terms of the space it offers and its commercial viability in a competitive market” Andy Roberts, BP Major Projects Director